Nämä tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Haluatko jatkaa? Kyllä El

Nämä tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Syöpätaudit

Mahasyöpä

Mahasyöpä on salakavalasti kehittyvä sairaus, joka voi varhaisessa vaiheessa olla täysin oireeton. Kivut vatsanpohjassa ja pahoinvointi voivat olla ensimmäisiä merkkejä siitä, että jotain on vialla. Myös laihtuminen voi olla yksi oireista. Mahasyövän aiheuttama pahoinvointi voi ilmetä aterian jälkeen ja voi vähitellen kasvaimen kasvaessa muuttua ruokahaluttomuudeksi tiettyjä ruokia kohtaan. Jos kasvain sijaitsee mahaportin ylä- tai alaosassa, se voidaan havaita aikaisemmin, koska se voi haitata ruoan kulkua. Tällöin saattaa ilmetä nielemisvaikeuksia tai oksentelua.

Jos potilaalla epäillään mahasyöpää, tehdään tavallisesti mahalaukun tähystys eli gastroskopia. Jos havaitaan syöpäkudosta, potilasta tutkitaan myös tietokonetomografialla, kerroskuvauksella tai keuhkojen röntgenkuvauksella.

Mahasyövän hoito riippuu siitä, kuinka pitkälle sairaus on edennyt. Leikkaus on mahasyövän ensisijainen hoitomuoto. Parantavan leikkauksen edellytyksenä on, että tauti on havaittu ennen kuin se on levinnyt muihin elimiin. Leikkauksen laajuus riippuu siitä, kuinka suuri kasvain on, missä se sijaitsee ja millaisesta leikkauksesta potilaan uskotaan selviytyvän. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lyhytkestoinen sytostaattihoito ennen ja jälkeen leikkauksen lisää potilaan mahdollisuuksia parantua. Myös sädehoito voi olla yksi hoitovaihtoehto.

Jos syöpä on levinnyt, parantumatonta syöpää hoidetaan sytostaateilla oireiden lievittämiseksi ja elinajan pidentämiseksi. Sytostaatit ovat erilaisten syöpien hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita. Sytostaatit tuhoavat syöpäsoluja ja estävät niiden jakautumista ja lisääntymistä. Hoito tuhoaa myös monia terveitä soluja, mikä voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat huonontuneet veriarvot, hiustenlähtö ja mahasuolikanavan vaivat. Tällä hetkellä on käytössä useita sytostaatteja, joita käytetään usein yhdistelmähoitona.

Suomessa todetaan vuosittain 400-500 uutta mahasyöpätapausta. Mahasyöpätapauksien määrä on laskenut usean vuoden ajan. Syynä vähenemiseen uskotaan olevan ruokailutottumusten muutokset ja muutokset ruoan käsittelyssä. Myös mahahaavalääkkeiden käytön lisääntyminen helikobakteerin hoidossa uskotaan vähentävän syöpää. Suurin osa sairastuneista, noin 75 prosenttia, on yli 65-vuotiaita.

 

Lääkkeemme

Reseptilääkkeet

  • Teysuno® (tegafuuri, gimerasiili, oterasiili)

 

Teysuno®

Käyttämällä tätä sivustoa suostut käyttämään evästeitä evästeiden ehtojemme mukaisesti.

Ymmärrän ja hyväksyn